Muziek maken en online zetten in 7 stappen

© PXimport

Muziek maken en online zetten in 7 stappen

Geplaatst: 5 augustus 2016 - 03:08

Aangepast: 14 december 2022 - 11:47

Richard Veenstra

Je hoeft geen professioneel muzikant te zijn om muziek te maken en online te zetten. Meer dan een pc heb je vaak niet nodig. In dit artikel laten we je zien waar je samples vandaan haalt, hoe je online met andere muzikanten kunt samenwerken en waar je vervolgens het beste je muziek kunt uploaden.

01 Geringe investering

Om succesvol te zijn in de muziek-business, is het natuurlijk belangrijk om over muzikaal talent te beschikken. Je hoeft vandaag de dag echter geen honderden euro's meer in apparatuur te investeren. Met het juiste programma en een collectie aan goede samples en plug-ins kun je op je pc prima een lied of track maken. Er zijn talloze sites waar je gratis samples kunt vinden. Als je track klaar is, wil je natuurlijk dat je muziek gehoord wordt. Hier is het belangrijk om te weten welke samples je legaal mag gebruiken en welke je niet online mag zetten. Door middel van digitale technieken kunnen websites als SoundCloud en YouTube namelijk heel snel herkennen of je beschermde samples hebt gebruikt. Lees ook: Muziek streamen in de allerhoogste kwaliteit.

 

© PXimport

01 Je eigen muziek in Spotify? Het is niet zo heel moeilijk voor elkaar te krijgen.

02 Digital audio workstation

Als je muziek op je pc wilt gaan maken, dan is het van belang dat je een programma zoekt dat goed bij je wensen past. Een programma waarmee je kunt componeren, produceren en opnemen, heet een 'daw': dat is de afkorting van digital audio workstation. Bekende daws zijn Pro Tools, Cubase, Ableton Live, Reason, FL Studio, GarageBand en Magix Music Maker. De meeste daws hebben light-versies die je voor een paar tientjes op je computer kunt installeren. Er zijn ook gratis daws verkrijgbaar, zoals Tracktion T4 en Ardour. De laatste is technisch gezien niet helemaal gratis, je kunt het installatiebestand downloaden als je tenminste 1 dollar doneert. Sommige daws worden met een grote bibliotheek aan samples en instrumenten geleverd, andere daws focussen meer op functies of prijs.

© PXimport

02 Magix Music Maker 2016 is een populaire daw voor beginners en semiprofessionele gebruikers.

03 Verschillende sporen

In vrijwel elke daw kun je audio opnemen van bijvoorbeeld een microfoon of een aangesloten elektrische gitaar. Hiervoor heb je dan wel een audio-interface nodig die je via een usb-kabel aan je computer verbindt. Er zijn ook usb-microfoons op de markt, hier heb je geen audio-interface voor nodig. Om virtuele instrumenten in je daw te kunnen aansturen, kun je gewoon het toetsenbord van je computer gebruiken, maar beter is om een extern keyboard of een externe controller aan te schaffen. Dit hoeft niet meer te kosten dan een paar tientjes.

Sporen (ook wel kanalen genoemd) in een daw zijn onder te verdelen in twee types: audiosporen en instrumentsporen. Audiosporen zijn bijvoorbeeld opgenomen geluidsbestanden van een aangesloten microfoon of gitaar, maar kunnen ook samples zijn die je heb gekocht of die bij je daw worden geleverd. Instrumentsporen zijn sporen die je met een extern keyboard of controller heb ingespeeld en waarvan je later de individuele noten nog kunt veranderen.

© PXimport

03 Om gitaar of zang te kunnen opnemen, heb je een audio-interface nodig die je op een usb-poort aansluit.

Tablets en online

Voor je tablet zijn ook genoeg daws te vinden. Bekende apps zijn GarageBand, Cubasis, SunVox en Bitwig Studio. Ook zijn er in de app-stores apps verkrijgbaar waar je makkelijk beats mee kan maken of een schets kunt opnemen. GrooveMixer is een app waarmee je beats maakt in Android en apps als iMaschine, BeatMaker en iMPC zijn leuke apps voor de iPad. Wil je een digital audio workstation die je online kunt gebruiken? Kijk dan eens op www.audiotool.com, www.soundation.com of www.audiosauna.com.

 

© PXimport

Audiotool is een zeer compleet online digital audio workstation.

04 Samples vinden

Als je daw niet met een bibliotheek aan audio-samples wordt geleverd, dan kun je deze ergens anders downloaden of kopen. Welke site het beste bij jou past, hangt af van wat voor soort muziek je wilt maken. De website Freesound levert een heleboel auteursrechtenvrije samples die je zo in je project kunt gebruiken. Bij elke sample staat welk type licentie het heeft. Klik op de licentie om er meer over te leren. Op Freesound vind je veel sound-design-samples zoals opnames van dieren en stadsgeluiden.

Muzikale samples vind je er veel minder. Hiervoor ga je bijvoorbeeld naar de website van Loopmasters. Deze website is vooral gericht op dance-stijlen en biedt complete pakketten aan met drumsounds, synthesizers en andere loops. Je koopt de niet-exclusieve rechten om deze samples te gebruiken en je mag deze dan ook in een commerciële release gebruiken. Een site waar je niet alleen samples en loops, maar ook a-capellavocalen kunt downloaden, is www.looperman.com. Na registratie kun je gratis loops downloaden, vervolgens upload je gemaakte tracks weer naar de site. Als je een sample of loop commercieel wilt gebruiken, moet je altijd eerst toestemming vragen van de maker. Andere websites met gratis inhoud zijn www.flashkit.com en www.sampleswap.com. Op een pagina van MusicRadar vind je ook een heleboel gratis samples.

 

© PXimport

04 Deze sample heeft een Creative-Commons-0-licentie. Dit betekent dat het vrij te gebruiken is, ook voor commerciële doeleinden.

YouTube

Samplen van YouTube kan alleen als je een speciale tool downloadt. Free YouTube to MP3 Converter is een programma voor pc en Mac dat je helpt om gemakkelijk audio van YouTube-video's op te slaan als audiobestanden. Pas bij de installatie wel even op: door op Skip alle te klikken voorkom je dat je allerlei ongewenste freeware installeert. Je kunt een YouTube-koppeling kopiëren en in het programma plakken. Kies vervolgens een bestandstype en de muziek wordt in razendsnel tempo in een audiobestand geconverteerd.

 

© PXimport

Kies een bestandstype en kwaliteit en de muziek wordt in razendsnel tempo geconverteerd.

Samplen: wat mag wel en niet?

Zolang je alleen voor jezelf muziek maakt en het niet naar sites uploadt, kun je alles gebruiken wat je wilt. Zodra je echter iets naar bijvoorbeeld SoundCloud uploadt, dan moet je de rechten over de samples bezitten. Heb je dit niet, dan loop je het risico dat je track snel weer van de site wordt afgehaald. Theoretisch kun je ook problemen krijgen met de originele auteur van de sample, maar in de praktijk heb je hier alleen last van als jouw muziek daadwerkelijk een hit wordt. Er bestaan veel fabeltjes over het gebruik van samples in je eigen track. Feit is dat je geen samples en loops mag gebruiken die je gewoonweg van YouTube hebt gehaald. Heb je iets gesampled en denk je dat dit succesvol kan worden? Ga dan na wie de originele auteurs zijn en probeer in contact te treden met de uitgever of het label om de sample te 'clearen' (te vrijwaren).

 

© PXimport

Een melding die in Duitsland veel voorkomt op YouTube. Het label, de auteursrechtendienst GEMA en YouTube hebben geen afspraken gemaakt over een licentie.

05 Samenwerken

Muziek maken is niet alleen leuker met meerdere mensen, je muziek kan er ook beter van worden. Je kunt natuurlijk in contact komen met mensen via sociale netwerken zoals Twitter, Instagram en Facebook of doordat iemand reageert op een geüploade track op SoundCloud. Er zijn echter ook speciale sites waar je samen aan muziek kunt werken. Kompoz is een site waar je je band kunt 'crowdsourcen'. Je uploadt bijvoorbeeld een drumspoor en vervolgens kunnen een gitarist uit Italië en een zanger uit de VS verder werken aan jouw track.

Kompoz is vooral gericht op rock- en jazzmuziek. Een site die meer gericht is op elektronische stijlen, is Splice. Deze dienst heeft bovendien een deal met Loopmasters en zodra je je inschrijft, kun je binnen Splice gebruik maken van 700 duizend loops uit hun catalogus. Met Splice kun je ook samen aan projecten werken. Als je Logic Pro X, Ableton Live, FL Studio of GarageBand gebruikt, bekijk je deze projecten in Splice en zie je welke bewerkingen andere gebruikers hebben gedaan. Op het moment van schrijven is Splice nog in bètamodus. ProCollabs is een andere vorm van samenwerken. Hier vind je iets specifiekere projecten dan op Kompoz en zijn gebruikers vaak alleen op zoek naar een bepaald persoon voor bijvoorbeeld een gitaarsolo of achtergrondzang.

 

© PXimport

05 Zoek je nog een harmonica-solo voor je track, upload het dan naar ProCollabs.

Muzikanten vinden

Ben je op zoek naar muzikanten om in reallife mee samen te werken, kijk dan eens op deze site. Hier vind je honderden oproepjes van mensen die een band zoeken of bands die leden zoeken. Je kunt filteren op instrument en in het zoekvenster kun je bovendien een stad of provincie opgeven. Alternatieven zijn www.muzikantenbank.eu en www.muzikanten-in-jouw-stad.nl.

 

© PXimport

Muzikantenbank.net heeft veel advertenties van muzikanten die andere muzikanten zoeken.

06 Track uploaden

Tijd om je muziek online te zetten. SoundCloud is het bekendste platform en is een handige dienst om nieuwe tracks op te zetten omdat het geheel gratis is. Tenminste, als je niet tientallen tracks naar je account wilt uploaden. SoundCloud heeft sinds het samenwerkt met alle grote platenmaatschappijen echter wel een zerotolerancebeleid wat betreft het gebruik van illegaal gebruikte samples en zal je track meteen blokkeren als ze een auteursrechtprobleem vermoeden.

Het unieke van SoundCloud zit hem in de sociale functies. Je kunt als luisteraar commentaar leveren op een bepaald deel van een track. Als een refrein je bevalt, geef je hierop commentaar. Andere gebruikers kunnen precies zien op welk moment je jouw commentaar geeft en als artiest kun je zien welke onderdelen van je track geliefd zijn. Daarnaast kun je artiesten volgen, likes aan tracks geven en tracks re-posten. Het is handig om je nieuwe stuk muziek goede hashtags mee te geven, zodat je gevonden wordt. Naast SoundCloud zijn er natuurlijk meer opties om je muziek wereldkundig te maken. Vergeet de impact van YouTube niet, ook als je alleen een simpele slideshow bij je muziekstuk maakt, kun je dit op YouTube uploaden en extra aandacht genereren. Zorg er wel voor dat je al je uploads aan elkaar doorlinkt. Als iemand je YouTube-video ziet, wil hij of zij ook je SoundCloud-profiel en andere sociale media-accounts kunnen vinden.

 

© PXimport

06 Luisteraars kunnen op bepaalde plekken in je track reageren op SoundCloud.

07 Geld verdienen

Met het uploaden naar SoundCloud genereer je alleen aandacht, geld verdien je er niet mee. Heb je een EP of album gemaakt en wil je dat mensen dit kunnen downloaden en een bijdrage kunnen leveren, dan is Bandcamp een geschikt platform. Waar SoundCloud meer op dance, pop en hiphop is gericht, is Bandcamp meer voor bands en songwriters. Je bepaalt zelf de prijs voor je album of lied en krijgt binnen 48 uur het geld op je PayPal-account gestort. Een account bij Bandcamp is gratis, maar het bedrijf houdt 15% van de inkomsten voor zichzelf. Bedenk dat het ontvangen van geld met PayPal ook nog een paar procent kost, dus ga er vanuit dat je zo'n 20% van de opbrengsten kwijt bent.

Net als bij SoundCloud houd je zelf alle rechten van je muziek. Wil je geld verdienen aan streaming- en verkoopdiensten zoals Spotify, Google Play, Deezer en iTunes, dan kan dit normaal gesproken alleen als je bij een label hebt getekend. Het label doet dan de zogenaamde digitale distributie. Je kunt een label echter ook omzeilen als je een account bij TuneCore aanmaakt. Je betaalt een bedrag van tien euro per track of vijftig euro per album en TuneCore zorgt dat deze tracks bij alle platformen terechtkomen. De inkomsten gaan voor honderd procent naar jou, afgezien van de kosten die de individuele platformen inhouden natuurlijk. Bij iTunes is dit bijvoorbeeld dertig procent. De bedragen die je aan TuneCore betaalt, zijn per jaar. Als je wilt dat jouw track op Spotify te zien blijft, moet je elk jaar opnieuw tien euro aan TuneCore betalen. Een album kost het eerste jaar dertig euro, daarna vijftig euro.

 

© PXimport

07 Bij Bandcamp heb je je eigen artiestenpagina, fans kunnen geld betalen om jouw album te downloaden.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten