Muziek maken op je iPhone doe je met deze 15 apps

© PXimport

Muziek maken op je iPhone doe je met deze 15 apps

Geplaatst: 28 juli 2016 - 06:37

Aangepast: 24 november 2022 - 12:04

Richard Veenstra

Bijna iedereen gebruikt wel eens Spotify of Shazam op de iPhone, maar wist je dat je je iPhone ook als mobiele muziekstudio kunt gebruiken? Veel professionals doen het en het aanbod in de App Store is overweldigend. In dit overzicht vind je de beste apps om te componeren, produceren of te mixen.

GarageBand

Garageband behoeft geen introductie, het is een fantastisch programma om snel ideeën op te nemen en eventueel later te synchroniseren met de Mac-versie van het programma. Het programma is geschikt voor beginners, maar ook gevorderden hebben veel aan de app dankzij functies als kwantisering en het per spoor bepalen van het echo- of galmniveau. De Smart-instrumenten zijn een handige toevoeging voor mensen met weinig of geen muzikale kennis. De iPad-versie kent overigens nog meer functies.

Plus Complete muziekstudio met effecten, gitaarversterkers en drumcomputers.

Min De iPhone-versie is goed, maar de iPad-versie kent nog een paar extra functies.

Prijs € 4,49 (+ in-app-aankoop)

Omvang 623 MB

Score 4,5 / 5

 

© PXimport

FL Studio Mobile HD

Een directe concurrent van GarageBand is FL Studio Mobile HD, de mobiele versie van het populaire programma FL Studio. Er zijn twee versies: als je ook een iPad hebt, koop je het beste de HD-versie voor 17,99 euro, die kun je op beide apparaten installeren. FL Studio mobiel is vooral gericht op de elektronische producer, met veel synthesizer- en drumcomputer-voorinstellingen. Alle geluiden zijn te wijzigen en je hebt veel interne effecten tot je beschikking.

Plus De app biedt meer professionele functies dan GarageBand.

Min Hiervoor betaal je dan ook gelijk een stuk meer.

Prijs € 17,99 (+ in-app-aankopen)

Omvang 216 MB

Score 4 / 5

 

© PXimport

Novation Launchpad

De Novation Launchpad is een hardware-apparaat dat door veel muzikanten en dj's op de bühne wordt gebruikt. De gelijknamige app doet vermoeden dat het een mobiele versie is, maar dit klopt niet helemaal. Je kunt loops ordenen in sets en deze loops aan- en uitzetten door erop te tikken. Effecten vind je onderin de app en als je een sessie wilt opnemen, kan dat door op de opnameknop bovenin te tikken. Een opname stuur je eenvoudig naar je SoundCloud-account.

Plus Op een eenvoudige manier combineer je allerlei loops met elkaar.

Min Om je eigen geluiden te importeren, heb je de betaalde Audio-Import-functie nodig.

Prijs Gratis (+ in-app-aankopen)

Omvang 274 MB

Score 3,5 / 5

 

© PXimport

Hum

Laat je notitieboek thuis en installeer Hum op je iPhone. Tik op het plusje om een nieuw lied aan te maken en noteer hier tekstideeën voor je nieuwste hit. Als je iets wilt inzingen of opnemen, tik je op de opnameknop onderin en je idee wordt in de song opgeslagen. Je kunt bovendien een toonsoort aangeven en of het lied opgewekt of juist treurig is. Later kun je je ideeën filteren op basis van deze kenmerken.

Plus Met Hum heb je al je notities en schetsen van een lied bij de hand.

Min Helaas moet je alle losse flodders bij een bepaald nummer opslaan.

Prijs € 1,79

Omvang 10,5 MB

Score 4 / 5

 

© PXimport

Djay 2 for iPhone

Voor dj's zijn er genoeg apps in de App Store te vinden, maar djay 2 is één van de beste en goedkoopste. Je kunt tracks uit je iPhone-muziekbibliotheek laden en middels de crossfader onderin mixen. Een groot voordeel is dat Spotify in de app is geïntegreerd en je dus meteen toegang hebt tot miljoenen muziektracks. Om licentie-redenen moet je wel een actieve internetverbinding hebben, je kunt geen offline afspeellijsten in djay 2 gebruiken.

Plus De goedkope app biedt als één van de weinige Spotify-integratie.

Min Klein nadeel is dat je hiervoor wel een actieve internetverbinding moet hebben.

Prijs € 2,69 (+ in-app-aankopen)

Omvang 38,6 MB

Score 4,5 / 5

 

© PXimport

Traktor DJ for iPhone

Traktor is een bekende naam in dj-land, veel dj's draaien met dit programma van Native Instruments. In tegenstelling tot djay 2 ziet Traktor er iets serieuzer uit en geeft het de golfvorm van de tracks standaard aan. Je kunt bepaalde maten in een loop zetten en middels veegbewegingen effecten aan een track toevoegen. Ook heb je de beschikking tot een markeergereedschap waarmee je tot vier punten in een track kunt selecteren om snel naartoe te navigeren.

Plus Traktor DJ heeft een professionele uitstraling.

Min Kan een beetje onoverzichtelijk werken.

Prijs € 1,79 (+ in-app-aankoop)

Omvang 52,2 MB

Score 4 / 5

 

© PXimport

Figure

Figure is een gereedschap om snel een leuke beat of groove mee te maken. Hiervoor heb je drie tabbladen tot je beschikking: Drum, Bass en Lead. Je maakt je ritmes niet zelf, maar verandert voorinstellingen door de ronde knoppen te bewegen. De getallen in de knoppen corresponderen met het aantal keer dat een geluid per maat wordt gespeeld. Als je klaar bent met je compositie deel je het gemakkelijk met vrienden en kennissen via Facebook of Twitter.

Plus Ook zonder muzikale achtergrond krijg je snel een goed resultaat.

Min De mogelijkheden om de geluiden te veranderen, zijn echter heel beperkt.

Prijs € 0,89

Omvang 27,8 MB

Score 3,5 / 5

 

© PXimport

Impaktor - The drum synthesizer

Figure is leuk voor beginners, voor gevorderden is er Impaktor. Dit is een volwaardige synthesizer om drumgeluiden mee te maken. Het leuke is dat je geen noten hoeft te programmeren, je tikt gewoon op de iPhone of ieder ander object. De microfoon van je iPhone zet dit om in Impaktor-geluiden. Opnames kun je naar jezelf mailen of naar je Dropbox-map uploaden.

Plus Alle geluiden zijn compleet te veranderen.

Min Voor de beginner kan de app erg overweldigend zijn.

Prijs € 4,49

Omvang 9,9 MB

Score 3,5 / 5

 

© PXimport

Bebot - Robot Synth

Bebot is vormgegeven als een leuk speeltje, maar kan eveneens ingezet worden als echt muziekinstrument. Het baseert zich een beetje op een Theremin, een instrument dat in het begin van de twintigste eeuw werd uitgevonden (instrument waarmee je timbre en toonhoogte kunt veranderen door met je handen te wapperen). Veeg met je vingers over het scherm en je hoort een Theremin-achtig geluid. Tik op de knop rechtsonder om allerlei instellingen te veranderen en eventuele hulpijnen toe te voegen voor het secuur spelen van melodieën.

Plus Ondanks de simpele verschijning een veelzijdig instrument.

Min Enig verstand van toonladders en muziek helpt wel om iets zinnigs met de app te doen.

Prijs € 1,79

Omvang 7,7 MB

Score 4 / 5

 

© PXimport

MorphWiz

Toetsenist Jordan Rudess is naast werknemer van Dream Theater inmiddels voltijds programmeur van muziek-apps. Met MorphWiz kun je net als Bebot op een intuïtieve manier melodielijnen spelen middels veegbewegingen. Hoe je dat precies doet, bepaal je zelf door de instellingen te veranderen. De app heeft een aantal erg goede voorinstellingen aan boord en als je de geluiden wilt veranderen, heb je een heleboel gereedschappen tot je beschikking.

Plus De app is enorm veelzijdig en biedt je veel instellingsopties.

Min De vormgeving is wat onoverzichtelijk.

Prijs € 8,99

Omvang 3,2 MB

Score 4 / 5

 

© PXimport

Voice Synth

Daft Punk, eat your heart out! Met Voice Synth van de Nederlandse ontwikkelaar Qneo klink je zelf als een robot. De app is een combinatie tussen een vocoder, waarmee je je eigen stem kunt laten klinken als een robot, en een instrument waarmee je rare stem-effecten kunt maken door op het in gebouwde toetsenbord te tikken. De app lijkt in het begin een beetje overweldigend, maar dankzij de heldere informatie in de app ben je zo op de hoogte.

Plus De app klinkt goed en biedt je veel verschillende robotopties en stemeffecten.

Min Het kan even tijd kosten voor je door hebt hoe de app werkt.

Prijs € 8,99

Omvang 37,9 MB

Score 3,5 / 5

 

© PXimport

Songsterr Tabs & Chords

Voordat je muziek kunt gaan maken, is het handig om je te verdiepen in het beheersen van je instrument. Deze app kent een heleboel tabs en akkoorden voor bekende liedjes zodat je deze snel na kunt spelen op je eigen gitaar, bas of drumstel. De app is overzichtelijk en je kunt partituren zelf vanuit de app afspelen om te horen hoe een riff precies gespeeld wordt. Nadeel is dat je een abonnement nodig hebt om volledige liedjes te kunnen inzien.

Plus Voor beginnende gitaristen, bassisten en drummers een must-have.

Min Voor volledige liedjes heb je een abonnement van 4,49 euro per maand nodig.

Prijs Gratis (+ in-app-aankoop)

Omvang 29,6 MB

Score 3,5 / 5

 

© PXimport

NotateMe Now

NotateMe Now is de gratis versie van het verbluffende NotateMe. Met de app kun je heel eenvoudig digitale partituren maken van jouw handschrift. Onderin zie je je handgeschreven noten, bovenin hoe NotateMe Now dit heeft omgezet. Als je klaar bent, kun je je partituur in MIDI- of XML-formaat opslaan. Om een bestand als pdf-bestand op te slaan, moet je wel de volledige versie voor 35,99 euro aanschaffen.

Plus Baanbrekende manier om digitale partituren te schrijven.

Min In de gratis versie ontbreken een heleboel functies.

Prijs Gratis

Omvang 18 MB

Score 3,5 / 5

 

© PXimport

Audiobus

Om verschillende muziek-apps met elkaar samen te laten werken, heb je Audiobus nodig. In de app zie je knoppen voor In, FX en Out. Kies een app als ingang, bijvoorbeeld Bebot en kies als uitgang bijvoorbeeld GarageBand. Als je nu in GarageBand een nieuw spoor aanmaakt, kun je de geluiden van Bebot opnemen. Deze app is onmisbaar als je professioneel gebruik wilt maken van je iPhone als muziekstudio.

Plus Onmisbaar voor de professionele muzikant.

Min Apple gaat de strijd aan middels het gratis 'inter app audio'-protocol.

Prijs € 4,49 (+ in-app-aankoop)

Omvang 17,3 MB

Score 4,5 / 5

 

© PXimport

Reactable mobile

De Reactable is een tafel waar je met behulp van blokken, een beamer en een camera met meerdere mensen muziek mee kunt maken. De app-versie biedt je de blokken in digitale vorm. Een apart concept en niet voor iedereen weggelegd, maar met Reactable mobile maak je op een experimentele en creatieve manier nieuwe geluiden en loops. Volg wel even de handleiding, anders snap je er niks van!

Plus Een aparte manier om muziek te maken.

Min De app kan overweldigend zijn.

Prijs € 8,99 (+ in-app-aankopen)

Omvang 22,1 MB

Score 3 / 5

 

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten